A jó idő érkeztével egyre több motoros tolja elő a járgányt a garázsból, a kétkerekűek is megjelennek az utakon. A rendőrség szerint ez a balesetek számának növekedésében is látszik, az autósok és a motorosok találkozásai nem mindig érnek jó véget.

“Újra megjelentek a motorosok. Nem számítanak rájuk az autósok a forgalomban. Nem néznek automatikusan a tükörbe, nem hagynak helyet. Legyünk velük türelmesek? – mondta az RTL-nek Palánkai Gellért, vezetéstechnikai szakértő.

Az egyelőre változékony időjárás különösen kockázatos, a hidegben a motorosok merevebbek, kevésbé ügyesen tudják irányítani a járműveiket, és a tapadás sem mindig megfelelő. A szakértő szerint indulás előtt ajánlott a műszaki ellenőrzés, és  a gyakorlás is. Több hónapos kihagyás után akár egy parkolóban is, de be kell gyakorolni a mozdulatokat.

Persze nem elég, ha a motoros felkészül, az autósoknak is nagy a felelőssége, hiszen egyértelmű, hogy a balesetekben melyik fél húzza a rövidebbet. A vetélkedés sem növeli a biztonságot, a sok autós utálja a motorosokat, és fordítva, ha alkalmuk adódik, ráhúznak a másikra, vagy épp a fürgeségüket fitogtatják két keréken. Az ilyen esetben persze mit sem ér a műszakilag jó állapotban lévő jármű, az önmérséklet és a figyelem az első lépés.

Forrás: RTL Klub