Kondorosi Ferenc kormánybiztos a szakhatóságok és a gépjárműszektorban működő érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyeztetett. A tanácskozás részvevői egyetértettek abban, hogy az autó- és alkatrész-kereskedelemben, a járműjavításban és -használatban egyes területeken kiugróan magas a feketegazdaság aránya.

Ez a jelenség nemcsak jelentős költségvetési bevételkiesést okoz, de sérti a fogyasztók érdekeit, rontja a tisztességes vállalkozások versenypozícióit, illetve környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági problémákat is felvet.

“A gépjárművek védelme érdekében felmerült, hogy a rendszámok, a forgalmi engedély, a törzskönyv vagy a szervizkönyv legyen digitális jellegű, tehát tartalmazzon több adatot a gépjármű életkorára, életútjára vonatkozóan” – mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos.


Feltüntetnék a forgalmi engedélyben vagy a rendszámon azt is, hogy az autó finanszírozott, így külföldön is könnyebben lehetne lebuktatni a csalókat.

Nyilvántartanák a totálkáros gépjárműveket, de szükséges az autóbontók hatékonyabb ellenőrzése, illetve a hitelezés és biztosítás körüli visszaélési lehetőségek kiszűrése is. A lízingcsalások miatt a tervek között szerepel a nullaszázalékos önrésszel történő vásárlás megszüntetése is.

Kondorosi az összegyűjtött tapasztalatok, illetve azok elemzése alapján készíti el a javaslatát.

Forrás: MTI / RTL Klub