A vám- és pénzügyőrségtől a tervek szerint április elsejétől egyedi elbírálást lehet majd kérni a külföldről behozott használt autó utáni regisztrációs adó megítélésére. Ha a jármű rosszabb állapotban van, mint korához képest kellene, a hatóság csökkentheti az előre meghatározott összeget. A vizsgálat körülbelül 30 ezer forintba kerül majd és a Nemzeti Közlekedési Hatóság lesz jogosult az egyedi esetek elbírálására.

A használtautó-kereskedők örülnek, mert az alacsonyabb regisztrációs adó olcsóbb, versenyképesebb árakat eredményezhet. Az autóimportőrök viszont attól tartanak, sok roncsautó kerül Magyarországra.

“Ez újra megnyitja a szubjektív megítélés lehetőségét, magyarul a korrupciót” – mondta Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke. “Nem lenne szabad, hogy ez tömegével kerüljön szóba. Mert akkor ez azt jelenti, hogy az ország megint roncstemető lesz” – tette hozzá.

Jelenleg évente 100 milliárd forint folyik be a költségvetésbe a regisztrációs adóból. Ebből körülbelül 30 milliárd forintot a használt autók után fizetnek meg. Az új autók utáni adó mértéke a tervek szerint nem csökken.

A gazdasági tárca 25 ezer külföldi használt kocsival számol 2008-ban, melynek körülbelül 15-20 százalékánál várható az egyedi adómegállapítás.

Forrás: MTI / RTL Klub