Meghozták a sikert

Meghozták a sikert

A Fiat a nyolcvanas évektől kezdve gazdasági nehézségekkel küzdött, úszott az adósságban, nem egyszer a csőd szélén állt, több tulajdonoscserén is keresztül ment, de az utóbbi két évben végre jóra fordult az olasz gyártó sorsa – köszönhetően a Grande Punto, az új Panda, majd az új 500-as sikerének -, a viharfellegek elvonultak. A Fiat nemrég bejelentette, hogy az összes tartozásait törlesztette, és 500 millió dolláros pozitív mérleggel zárt, 2008 végére pedig már 2 milliárddal számolnak.

A pénzvilág szereplői azonban egyelőre még nincsenek elragadtatva a Fiattól, a cég kockázati besorolása továbbra is rossz – a vezér, Sergio Marchionne legnagyobb felháborodására. Elemzők szerint a besorolás csak további hónapok, sőt fél év múlva változhat pozitív irányba, ha a Fiat képes lesz fenntartani a növekedést.

Tekintetbe véve az 500-as minden várakozást felülmúló sikerét, az amerikai terjeszkedési terveket, és azt, hogy a Fiat csomagjában olyan nevek, találhatók még, mint a Lancia, az Alfa Romeo, a Maserati és természetesen a Ferrari, nem kétséges, hogy Marchionnénak már nem fáj sokáig a feje, a makacs bankárok miatt.