Január 20-tól érvényben van az új igazságügyi miniszteri rendelet, amelynek értelmében a minimális alkoholfogyasztás után, a helyszínen be kell vonni a vezető jogosítványát. A rendőr nem mérlegelhet.

Az erről szóló javaslatot decemberben fogadta el a parlament. A cél, hogy csökkenjen Magyarországon a közúti balesetek száma, 2006-ban ugyanis 21 ezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Ittas vezetés miatt 2300 baleset történt, és 154-en haltak meg az utakon emiatt a fenti időszakban.
 
Akinél a szonda elszíneződik, azt előállítják vérvételre, vagy hitelesített eszközzel végzett légalkoholmérésnek vetik alá a rendőrkapitányságon, utóbbiakat fogadja ugyanis el a bíróság bizonyítékként.

Ha valakit közúton találnak ittasnak, és nem tudja a vezetést átadni másnak, akkor kénytelen lesz a helyszínen hagyni az autóját. Megmaradtak a korábban is alkalmazott határértékek, azaz 0,8 ezrelékes véralkoholszintig szabálysértés, e felett bűncselekmény az ittas vezetés. Korábban 0,2 ezrelék alatt nem büntettek, ez a múlté.

A további vizsgálatok döntik el, hogy mennyi időre vonják be a vétkes autós jogosítványát,  ami attól is függ, mennyi alkoholt fogyasztott. A rendőrség maximum három hónapra veszi el a jogosítványt, de a bíróság hosszabb – akár egyéves – időszakra is eltílthatja a sofőrt. Szintén a véralkoholszinttől függ a pénzbírság mértéke is.