Szerdán vita nélkül tudomásul vette a 2006-os útfelújításokhoz kapott állami támogatás felhasználásának szabályszerűségi vizsgálatáról készült főpolgármesteri hivatali jelentést a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága – közölte a testület elnöke.

Tüttő Kata (MSZP) az MTI-nek elmondta, hogy még nem egy lezárt ügyről van szó, hanem egy folyamat első állomásáról. Hozzátette, hogy ez ügyben több vizsgálati anyag is készült külsősök, köztük a Műegyetem szakértőinek bevonásával.

György István (Fidesz) az MTI-vel azt is közölte, hogy a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács a 126 útnál összesen 586 millió forint nem megfelelő felhasználását állapította meg, s ezt vissza kell fizetni.

Hozzátette, hogy a főpolgármesteri hivatal belső vizsgálata ennél is rosszabb képet fest. A konkrétan vizsgálat 34 út mindegyikénél szabálytalan pénzfelhasználást észleltek, ezért 580 millió forint visszafizetését tartják indokoltnak. A többi utat azért nem vizsgálhatta a hivatal, mivel nem tételes elszámolásra szólt a szerződés. Az ellenzéki politikus szerint e hivatali vizsgálat azért súlyosabb, mivel ha 34 útnál 580 millió forintos visszafizetést jeleznek, akkor a nagy számok törvénye alapján, a 126 út tételes vizsgálata után “nyilván nem ennyi lenne a végösszeg”.

Az ellenzéki politikus leszögezte, szakmailag és politikailag egyaránt rosszul menedzselte a főváros a 2006-os útfelújításokat. Érdekesnek tartja a műszaki egyetemi szakértők azon megállapítását is, ami egyébként még csak nyolc útra vonatkozik. Eszerint “vélhetően nem valósult meg az a műszaki tartalom, amit a kivitelezőknek teljesíteniük kellett volna, ennek ellenére a teljes összeget kifizették”. Az összes vizsgálati anyagról január végén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés – tette hozzá.

A már korábban napvilágra került adatok után a Fideszes politikusok úgy nyilatkoztak, a városháza nem valós adatokkal pályázott, így jogosulatlanul szerzett támogatási pénzeket Az ellenzéki politikusok példaként a XVII. kerületi Kele utca rekonstrukcióját hozták fel; ez esetben a főváros 1600 méter felújítására pályázott, ennyivel is számolt el, miközben a tényleges munkavégzés és a kifizetés csak 737 méterről szólt.

György István most hangsúlyozta, felajánlják a főváros vezetésének, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Ha ez elmarad, ők tesznek majd rendőrségi feljelentést – fűzte hozzá.

Forrás: MTI/ Népszabadság