Remek évet zárt a Maserati tavaly, hiszen 2007-ben 7353 autót adtak el, 33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Bár 59 országban van jelen az olasz márka, a legnagyobb piac az Egyesült Államoké, ahol 2600 szigonyos emblémás autó fogyott. Nem meglepő hát, hogy a Quattroporte legújabb változatát a Detroiti Autószalonon mutatták be.

Igazából nem is egy új autóról van szó, csupán egy különösen exkluzívvá varázsolt kivitelről, amit jelez az is, hogy csupán 100 darab készül majd belőle. Neve is az utóbbi tényből származik: Collezione Cento.


Azonnal azonosítható a jármű, hiszen különleges elefántcsontszínű fényezéssel látják el mindegyik darabot, amihez remekül illenek a magas fényűre polírozott 20 colos felnik. A krómozott rácsok már alig észlelhető kiegészítők.

Belül a külsőhöz illő, meleg tónusú színeket választottak. A látványosan kialakított bézsszínű ülések egy elegáns nappali foteljeit idézik, amihez remekül illenek a sötétebb polírozott fabetétek. Az egyediséget a műszerfalon elhelyezett számozott lapocska igazolja.

Bár ebben a Quattroportéban is a Ferrari 4,2 literes V8-asa dorombol, a Cento inkább sofőrös autó, s ez nemcsak a tavaly bemutatott új automata váltó miatt van így. Hátul ugyanis egy komplett multimédia-rendszert alakítottak ki.


A 10,4 colos érintőképernyőből mindkét első ülés hátuljába jutott, melyeken DVD-t is nézhetnek az utasok, de használható monitorként is, hiszen ebben az autóban internetezni is lehet, köszönhetően a kartámaszba rejtett billentyűzetnek. Ezenkívül külső forrásról is érkezhetnek az adatok, legyen az zene vagy fénykép, miután több csatlakozó – Aux, IPod, USB és SIM kártya számára – is helyet kapott középen.

Ahogy egy exkluzív luxusautóhoz illik, nem hozták nyilvánosságra az autó árát, de vélhetően a 100 vevőnek nem okoz majd gondot, hogy a modenai gyár eme gyöngyszemét megszerezze.