Különleges ötletre vállalkozott néhány fiatal: károsanyag-kibocsátás nélkül autóztak el Mali fővárosába. Az angliai Poole-ból indulva 7156 kilométert autóztak Timbuktuig és vissza, amihez 1504 liter bioüzemanyagot használtak fel, amit viszont 3 tonna csokoládéból állítottak elő.  

A 34 éves Andy Pag és a 39 esztendős John Grimshaw a roncstelepről felélesztett hulladékcsokoládé-üzemű autóikkal számításaik szerint 15 tonnányi szénszennyeződéstől kímélték meg így a levegőt. A kivitelezésben a brit Ecotec cég emberei segítettek, akik a fel nem használt húsvéti nyuszikból és tojásokból készítettek üzemanyagot – az etanolt ugyanis a csokoládéban lévő zsír és használt sütőolaj feldolgozásával nyerték.  

Útjukkal, amelyet szeretnék felhívni a figyelmet a környezet szennyezésre, Timbuktu is olyan város amit erősen súlyt a klímaváltozás, miután a terjeszkedő Szahara 20 kilométerrel arrébb “tolta” az ott lévő folyót.

“Mindig azt mondják, hogy ha zöldek akarunk lenni, akkor meg kell venni a legújabb kütyüt, de szerintem nem kéne mindent hipp-hopp kidobni. Ezekben a vén járgányokban is van még élet” – mondta Grimshaw.

A csokiexpedíció kalandosan alakult, az autók például állandó javítgatásra szorultak, de a korrupt vámtisztek, és az Al-Kaida-terroristák sem könnyítettek a helyzeten. Maliba érve azonban még ajándékkal is kedveskedtek a kalandorok a helyieknek, egy biodízel-lepárló szerkezetet is vittek ugyanis magukkal.

A két fiatalt legújabb terve szerint legközelebb Kínába repül szeméthajtású gépével.