Olcsó ez is!

Olcsó ez is!

Az előzetes hírek szerint ma mutatja be a Tata a várhatóan mintegy 400 ezer forintba kerülő autóját, amely forradalmasíthatja az autóipart. Mint azt várni lehet, mások is megjelennek majd a fejlődő országok piacaira szánt olcsó modelljeikkel.

Egy másik indiai autógyártó a Bajaj Auto már tegnap leleplezte saját “belépő” modelljét, igaz ez egyelőre csak prototípus. A Renault-Nissan csoporttal közösen készült autó árát 3000 dollárra ígérik, azaz mintegy 25 százalékkal magasabb, mint a Tata által meghatározott összeg, de még így is igen olcsó.

Indiában jelenleg körülbelül 25 milliós az a réteg, amely első autójának megvásárlása előtt áll, azaz motorról autóra ülne, ám a számuk rohamosan nő. A gazdasági fejlődés hatására 2020-ra már 500 millió főre becsülik az olcsó autók potenciális vásárlóit a térségben.  

“Természetesen a részletek, mint a külső kialakítása még változhat, de a méretek, az erőátvitel, a kormánymű, a fékek többé-kevésbé ugyanezek maradnak” – mondta  Rajiv Bajaj a cég első embere a sorozatgyártásról.

Ehhez Carlos Ghosn a Renault-Nissan vezetője annyit tett hozzá, hogy a francia-japán cég olcsó járműve is a Bajaj padlólemezére épül majd, és indiai motort kap, de a megjelenéshez és a karosszéria kialakításhoz a Renault adja meg az irányt.

Kétféle tengelytávú koncepciót mutattak be Delhiben, s ezt követi majd a jövőre bemutatkozó sorozatgyártású kivitel is, amely többféle karosszériával készülhet. A hagyományos személyautó mellett lesz, pickup és zárt áruszállító is.

Elsőként benzinmotorral mutatkozik be az autó, de felkészítik dízel és hibrid erőforrások fogadására, amellett, hogy gázzal is üzemeltethető lesz. A cég a minél kisebb fogyasztásra törekszik.

“Az üzemanyagköltség nagy részét teszi ki az autó működési költségeinek, szóval, ha felére csökkentjük az üzemanyag-felhasználást az jobban csökkenti a költségeket, mintha az autó árát akarnák megfelezni” – utalt Rajiv Bajaj arra, hogy miért drágább az autójuk, mint a konkurens Tatáé. Emellett elmondta a Bajaj modellje jobban felszerelt lesz és mivel ebben elöl van a motor, a csomagtartója nagyobb, mint a konkurensé.