Bio-SUV a svédektől

Bio-SUV a svédektől

Kiszivárogtak az első fotók a Saab új benzin-bioetanolos hibridjéről. A 9-4X BioPower nevet viselő tanulmány már szinte teljesen megegyezik a szériamodellel, gyártása pedig a cég mexikói gyárában indulhat – az első darabok még 2008-ban gazdára találhatnak mind Amerikában, mind Európában.

A bio-Saab kacifántos neve szinte mindent elárul az autóról. A BioPower egy 2 literes, négyhengeres turbómotorra utal, amely 245 lóerőt képes kipréselni magából hagyományos használat mellett, ha azonban E85-ös etanollal táplálják, a 300 lóerő is kifér belőle.

A 4X az intelligens összkerékhajtást jelzi: a Saab új megoldása a központi differenciálmű mellett a hátsó tengelyen egy elektronikus vezérlésű differenciálművet alkalmaz, így az intelligens összkerékhajtási rendszer nemcsak a két tengely között osztja, de az egyes kerekekre is a megfelelő nyomatékot juttatja – így biztosítva az útviszonyoknak legmegfelelőbb tapadást.

A 9-4X BioPowerrel a Saab most egy SUV hozzáadásával folytatja a még 2005-ben, Európában úttörőként megkezdett benzin-bioetanol hibridek palettájának szélesítését.