Dakari utcakép

Dakari utcakép

A múlt pénteken, egy nappal a rajt előtt a Dakar-rali szervező lefújták a verseny 30., jubileumi kiadását.

A Dakar elmaradásának oka a versenystáv nagy részét adó Mauritániában tavaly december végén történt atrocitások miatt bizonytalanná vált biztonsági helyzet volt. December 24-én egy francia turistacsalád négy tagját – köztük két gyermeket – öltek meg fegyveresek, majd három nappal később három helyi katona lett terrortámadás áldozata.

Franciaország felszólította állampolgárait, hogy nem menjenek Mauritániába a Dakarra a biztonsági kockázatok miatt, másnap pedig a szervező ASO be is dobta a törölközőt. Bernard Laporte, francia sportminiszter így beszélt a Dakar elmaradásáról:

“Egy bizonyos pont után nem lehet csak a gazdasági szempontokról beszélni, a biztonságnak elsőbbség jár.”

Az érintett afrikai országok másképp gondolják. Mauritánia elnöke szerint “az elszigetelt esetek ellenére Mauritánia nyitott, biztonságos és vendégszerető ország maradt”.

Az afrikai félelmek a rali elmaradása után főképp arra irányulnak, hogy a külföldi befektetők kedv megcsappan a történtek miatt, pedig a pénzük mindenütt jól jönne.

“A rali lefújása nemcsak Szenegálnak hatalmas veszteség, hanem minden az útvonalra eső ország számára az” – mondta a rali végcéljának helyet adó Szenegál sportminisztere.

A rali elmaradása miatti veszteséget több százmillió CFA-frankra [a volt francia gyarmatok közös fizetőeszköze, 1 CFA-frank kb. 40 fillér] becsli egy vezető helyi gazdasági szakember.