A nagyobbakról kisebbekre kerülhet a szállítás

A nagyobbakról kisebbekre kerülhet a szállítás

Együtt tiltakozik több szervezet a december 28-án kihirdetett, új fővárosi tehergépjármű-behajtási rendszer és a behajtási díj mértékének drasztikus emelése ellen. A főváros vezetése idéntől korlátozza a teherautók mozgását Budapesten. Emellett jelentősen emelik a behajtási engedélyek árát, illetve változtatnak a használatukon is. Ezzel szeretnék csökkenteni a Budapest útjait használó nagy teherautók számát.
 
A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), és a Volán Egyesülés közleményében tudatta, elutasítják a rendelet jelenlegi formáját és az intézkedés bevezetésének 2008. január elseje és 2008. március elseje közti időpontját.

Szerintük a rendelet a korlátozással és a díjtétel indokolatlan nagyságrendű növelésével áremelésre kényszeríti a tehergépjármű-üzemeltetőket, a velük kapcsolatban álló vállalkozásokat, rontva ezzel munkavégzési körülményeiket és versenyképességüket. Véleményük szerint öket is bevonva kellene kidolgozni egy jobb megoldást.

Először az érdekegyeztetés különböző fórumain lép fel a VOSZ és az IPOSZ. Ha ott nem járnak sikerrel, az intézkedés megsemmisítése érdekében jogi úton keresnek megoldást a többi aláíró szervezettel közösen