December 24-én Mauritániában fegyveresek francia turistákat támadtak meg, egy öttagú család négy tagját – köztük két gyermeket – megöltek, egyet pedig súlyosan megsebesítettek. Három nappal később három katona vesztette életét egy az Al-Kaidához köthető terrorista-támadásban.

A francia kormány tegnap felszólította állampolgárait, hogy a Dakar idejére a mauritániai kormyány által ajánlott biztonsági garanciák ellenére se utazzanak az országba.

Mivel az idei rali távjának jelentős része a nyugat-afrikai országban van – a 16 napból nyolc jut Mauritániára -, így a szervezők nem vállalták a kockázatot.

A technikai átvételeket ma délelőtt felfüggesztették, délre pedig megbeszélést hívtak össze, a szervező Amaury Sport Organization pedig 13 órakor hivatalosan is bejelentette, hogy a 2008-as verseny elmarad, egy szakasz sem kerül megrendezésre.

A 2008-as viadal – amely a 30., jubileumi verseny lett volna – elmaradása óriási erkölcsi kár mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek, és természetesen az anyagi veszteség is hasonló mértékű. A Dakar 1979 óta még sohasem maradt el.

A versenyre 570 csapat 245 motorkerékpárja, 20 quadja, 205 autója és 100 kamionja nevezett, ami új rekord lett volna. A résztvevők 50 nemzet tagjai közül verbuválódtak, köztük 23-an képviselték volna Magyarországot.