Eltanácsolták őket az országtól

Eltanácsolták őket az országtól

December 24-én Mauritániában fegyveresek francia turistákat támadtak meg, az öttagú piknikező  család négy tagját – köztük két gyermeket – megölték. Az eset hatalmas megdöbbenést keltett Franciaországban, és természetesen a Dakar rali szervezői körében is, ugyanis a verseny időtartamának nagyjából fele – hét nap – a nyugat-afrikai országban telik.

A Dakar szervezői az eset után tárgyalásba kezdtek a mauritániai kormány képviselőivel, akik biztonsági garanciákat vállaltak a ralira. A francia kormány azonban nem tartja megfelelőnek az afrikai ország által ajánlott biztosítékokat, így ma közleményben szólította fel állampolgárait, hogy a Dakar alkalmával ne látogassanak Mauritániába.

Bár nehezen elképzelhető, de ha a francia versenyzők-résztvevők – akik a teljes mezőny nagyjából 30 százalékát adják – távol maradnak a mauritániai szakasztól, akkor olyan esélyesek hullhatnak ki a versenyből, mint az előző két év autós győztesei, Stéphane Peterhansel és Luc Alphand, a 2000-ben diadalmaskodó Jean-Louis Schlesser, vagy épp a kétszeres győztes motoros, Cyril Despres.

A Dakar szervezői jelezték, hogy kapcsolatba lépnek mind a francia, mind a mauritániai kormánnyal, hogy tájékozódjanak a közlemény kiadásának okairól.