Az Országgyűlés decemberben elfogadta a szabálysértési törvény módosítását, és az objektív felelősség elvének érvényesítését, illetve új büntetőpontrendszert szavazott meg. Összegezve: a közlekedési szabálysértőkre szigorúbb büntetések várnak 2008 januárjától.

Többet fizet a vétkes

A pénzbüntetés legalacsonyabb összege január elsejétől 3 ezer forint lesz, amit helyszínen szabhat ki a rendőr. Eddig a helyszíni bírság maximum 10 ezer forint lehetett, 2008-tól azonban 20 ezerről kitöltött csekket is átadhat a rendőr. Ha nem ismerjük el a szabálysértést, vagy súlyossága miatt nem lehet a helyszínen rendezni abüntetést, akkor a rendőr feljelentést tesz, így a jövőben akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatunk, másfélszer akkorát, mint eddig.  

Komoly változást jelent, hogy életbe lép az objektív felelősség elve is idén. A Gyurcsány Ferenc által vázolt eredeti terv szerint, a közlekedési szabálysértéseknél minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kellett volna kifizetnie a bírságot. A parlament végül a módosított változatot fogadta el, így csak akkor büntetik az üzembentartót, ha nem lehet bizonyítottan megállapítani, hogy ki vezetett, aki pedig írásos megállapodás alapján adja át a járművét, az mentesül a felelősség alól. Persze már így sem lehet egy családtagra hivatkozva utólag kibújni mondjuk a gyorshajtás felelőssége alól.

Több pont jár

Januártól a gondatlanságból elkövetett közlekedési bűncselekményért az eddigi 4 pont helyett 7 jár, a szándékosért 7 helyett 10 pontot kap az autós, a szabálysértést 1-3 pont helyett 1-től 6 pontig terjedő skálán büntetheti a rendőr.

Az eddigi 7 helyett 10 büntetőpontot kap az, aki elmulasztja a segítségnyújtást, részegen vagy bódult állapotban vezet, illetve cserbenhagy valakit. Ugyanennyi pont jár közúti veszélyeztetésért, és járművezetés tiltott átengedéséért is. Közúti baleset okozásáért 4 helyett 7 pontot kaphat az autós.

Amennyiben a sofőr utóképzésre jár, csökkentheti összegyűlt pontjainak számát. Itt is változások lesznek. Eddig 14 pontnál 9, 15 és 17 pont között 5 pontot lehetett “spórolni” az utóképzéssel. 2008-tól 12 összegyűlt pontig 9-et vonnak le, míg afölött 6 ponttal lehet csökkenteni a meglévő büntetőpontokat. A jövőben is 18 pont után vonják be a jogosítványt.