Defekt előtt riaszt a gumi 2 Az amerikai Purdue Egyetem kutatói ún. okos gumikkal kísérleteznek. A cél, hogy a fejlesztés alatt álló abroncsok az autóvezetőt még a defekt bekövetkezése előtt figyelmeztessék az esetleges gumihibákra. A rendszer teljesen különbözik a most is használatos, a légnyomás mértékén alapuló érzékelőktől, mert itt az egész abroncs válik érzékelővé.

Az okos gumikat több különböző anyag rétegzésével állítják elő, amelyek képesek elektromos jeleket közvetíteni az abroncsban történt változásokról a sofőrnek. A mérnökök már 24 darab gumit készítettek el sikeresen, hamarosan szabadalmaztatják is a technológiát.

Becslésük szerint az előállításnál mindössze egy dollárba kerülő megoldás a fogyasztók szempontjából abroncsonként 50 dolláros (kb. 9000 Ft) árkülönbséget jelent majd a hagyományos gumikhoz képest.

A fejlesztők valószínűnek tartják, hogy először az autóversenyek világába törhet be az új típusú gumi az abroncsok kiemelt fontossága miatt, a fogyasztói piacon pedig feltehetőleg a prémiummárkák – a Mercedes, a BMW és társaik – autóin jelenhetnek meg az okos gumik, hogy aztán idővel a piac alsó szegmenseibe is leszivárogjanak.