Ha kiderült ki volt, a tulaj megússsza

Ha kiderült ki volt, a tulaj megússsza

A kormány eredeti szándékával ellentétben a gépjármű üzembentartója csak akkor lesz büntethető, ha a szabálysértést elkövető vezetőt nem sikerül bizonyíthatóan beazonosítani. Az Országgyűlés az erről szóló módosító javaslatot hétfőn fogadta el.

Gyurcsány Ferenc még ősszel hirdetett zéró toleranciát a szabálysértésekkel szemben, a kormány ennek keretében szerette volna bevezetni az objektív felelősség elvét, azaz a közlekedési szabálysértéseknél minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kellett volna kifizetnie a bírságot.

A tegnap elfogadott módosító javaslat viszont csak akkor büntetné az üzembentartót, ha nem lehet bizonyítottan megállapítani, hogy ki vezetett, aki pedig írásos megállapodás alapján adja át a járművét, az mentesül a felelősség alól.

A közlekedési büntetőpont-rendszert is egy kicsivel kevésbé szigorítják, mint ahogy a kormány javasolta: nem három, csak két ponttal emelkedik a szabálysértésért, illetve a bűncselekményért járó maximum. Eszerint két éven belül nem három, hanem legalább négy szabálysértéssel lehet majd elérni a 18 pontot, ami a jogosítvány legalább fél éves bevonásával és kötelező tanfolyammal jár. Eddig öt szabálysértés kellett ehhez.

A közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló zárószavazás jövő hétfőn lesz.