Karácsony előtt káosz az utakon 2November 21-én – a legutóbbi vasutassztrájk idején – nem bénult meg az ország. Arra lehetett számítani, hogy elözönlik az autók az utakat, vagyis azok is kocsiba szállnak, akik amúgy vonattal járnak, ami igazán Budapestet bénította volna meg. De nem, úgy tűnt, inkább szabira mentek az emberek.
 
December 17-én azonban újabb országos sztrájkra van kilátás, ami komolyabbnak ígérkezik. Bár ma még tárgyalóasztalhoz ülnek a Liga Szakszervezetek és a kormány képviselői. A Liga el akarja érni, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslatát, alakítsa át elképzelését a jövő évtől alkalmazandó, a nyugdíjat csökkentő számítási módról, illetve változtasson a korkedvezményes nyugdíjazás szabályain. A Népszava viszont úgy tudja, a kormány ma sem tud új ajánlatot tenni.

Így december 17-én reggel hat órától szinte biztosan országos vasutassztrájk kezdődik, amely ezúttal nem hatórás lesz, hanem határozatlan időre szól. Nem tudni, mikor lesz vége, napokig, akár hetekig is állhatnak a vonatok, amíg meg nem egyeznek. Volt már ilyen, hiszen 2000-ben a béremelésért két hétig sztrájkoltak. A Liga elnöke, Gaskó István mindenesetre azt mondta, a karácsonyt nem teszik tönkre.

Szóba jöhet, hogy buszra üljenek az emberek, de sztrájk lesz egyes Volán-társaságoknál is, így a Körös és Vasi Volán dolgozói is beszüntetik a munkát. A Körös Volánnál működő Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, a munkabeszüntetés üzemkezdéstől reggel 8 óráig tart majd – akár több napig is.

Akkor viszont marad az autó, de úgy tűnik, az utak sem lesznek problémamentesek, mert a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is bejelentette csatlakozási szándékát a december 17-re tervezett országos sztrájkhoz. Az ország mind a 19 megyéjében félpályás útlezárásokat szerveznek. Ám nem feltétlenül csak egyet minden megyében, több helyen is lelassulhat a forgalom.

Jakab István, a Magosz elnöke úgy vélekedett, az egészségügy magánosítása a vidéki lakosokat nehéz helyzetbe hozná, mert már sem a közlekedéshez, sem az iskolához, sem más közszolgáltatásokhoz nem férnek úgy hozzá, mint a városi emberek.

Ezenkívül négyórás munkabeszüntetést tartanak a villamosenergia-iparban dolgozók, s orvosok is csatlakoznak a sztrájkhoz, valamint a Liga-tag Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjai sem veszik fel a munkát.