A Kelet varázsa

A Kelet varázsa

35. alkalommal jelenik meg 2008-ban a Pirelli legendás naptára. A gumigyártó eredetileg egyszerű reklámcikknek indult kalendáriuma mára a fotóművészet fontos darabjává nőtte ki magát.

A naptár idén hanyagolja az erotikát, ehelyett egy eddig ismeretlen területre, a Távol-Keletre merészkedik. A 2008-as kalendárium témája a misztikus évezredes birodalom, Kína, ennek megfelelően pedig – a kiadvány történetében először – a képek is a helyszínen, Sanghajban készültek.

Az ausztrál, angol, holland, brazil és kínai modellek a város volt francia negyedének utcáin, teaházakkal, vagy épp titokzatos kertekkel a háttérben pózolnak. A naptár 23 képet tartalmaz – havonta kettőt, augusztusra azonban csak egy jutott – a fotókat pedig a portréiról híres Patrick Demarchelier készítette, aki 2005 után másodszorra dolgozott a Pirelli Kalendáriumon.

A naptár bemutatójára is Sanghajban került sor, talán nem egészen függetlenül attól, hogy a gumigyártó pár nappal korábban új üzemet is nyitott a távol-keleti óriás területén.