Budapest vezetése szeretné elérni, hogy 2010-re – a jelenlegi önkormányzati ciklus végére – megújuljon a fővárosi kezelésű utak 70 százaléka. Ezért hároméves útfelújítási program indítását tervezik – számol be a Napigazdaság.

Nagyjából 300 kilométernyi utat újítanának fel, de elképzelhető, hogy nem egyformán oszlik majd el ezek mennyisége az egyes években, ahogy ez a most lezáruló programban is történt. 2005-ben azzal a céllal indította el programját a Fővárosi Önkormányzat, hogy annak végeztével a fővárosi kezelésű utak 40 százaléka megújuljon. 2005-ben 80 kilométer, 2006-ban 200, idén pedig mintegy 120 kilométer útra került új burkolat.

Az állam és a főváros az elmúlt három évben nagyjából 36 milliárd forintot fordított a fővárosi kezelésű utak felújítására. A következő hároméves program költségeit egyelőre nehéz megbecsülni. Jövőre várhatóan 7 milliárd forintot költhet majd a főváros saját kezelésű útjainak felújítására, melynek felét az állam vállalhatja. Döntés a Fővárosi Közgyűlés februári ülése után várható, amikor a költségvetést tárgyalják.

Forrás: Napigazdaság