Most kell új kötelezőt kötni 2 Egyelőre nem tudni hányan váltottak biztosítót, de a cégek reményei szerint megdől a tavalyi félmilliós szám és több mint hatszázezren kötnek új szerződést. Erre minden esély megvan, hiszen közel kétmillió díjkalkuláció mellett 300 ezer online átkötés már megtörtént novemberben az internetes alkuszoknál, ami 40 százalékos emelkedés tavalyhoz képest.

Akik nem alkuszcéggel végeztették a munkát, azok decemberben sem ülhetnek a babérjaikon, az nem elég, ha valaki felmondta előző biztosítójánál kötött szerződését. Újat is kell kötni, erre december 31-ig van lehetőség. Tehát továbbra is lehet válogatni a biztosítók ajánlatai között. Jó tudni, hogy legkésőbb január 31-ig meg kell történnie az új biztosításhoz kapcsolódó első befizetésnek.

Ha nem köt új biztosítást az autós, vagy nem fizeti be a kijelölt összeget január végéig, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala ki is vonhatja az adott járművet a forgalomból, hiszen december 31-e után a régi, felmondott megszűnik. A kötelező pedig kötelező!

Az sem biztos, hogy mindenki válthat, mert ha nem jutott el december 1-jéig a szerződésfelmondás a biztosítóhoz, akkor az újonnan kötött szerződés érvénytelen lesz, a korábbi szerződés él tovább.

Nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy a jogszabályok szerint csak azok válthatnak biztosítót, akiknek volt érvényes szerződésük. Ha valakinek korábban megszűnt a szerződése, mondjuk díjfizetés hiánya miatt, az csak ugyanott köthet a következő időszakra is biztosítást, persze az elmaradt befizetések pótlása után.

Haraszti Zsolt, a Netrisk igazgatója azt mondta, akik biztosítót váltottak honlapjukon keresztül, ott az átlagos 30 ezer forintos éves díj mellett az átlagos megtakarítás 13-14 ezer forint volt.

Forrás: FH