Megússza a jövőben a pótdíjat az életmentés miatt leparkoló autós, de a parkolási díjat továbbra is behajthatják rajta, még ha igazolja is az életmentést – döntött a Budapesti Önkormányzatok Parkolási Társulása (BÖPT). Jelenleg nem veszik figyelembe, hogy valaki azért állt meg, hogy segítsen egy sérültnek.

Bajor Zoltán alpolgármester az Inforádiónak elmondta, hogy a döntés szerint a következő hetekben kidolgozzák az eljárási módját annak, hogyan lehet a pótdíj elengedését kérni ilyen esetekben. A segítséget nyújtó autósnak várhatóan egy formanyomtatványon kell a pótdíj elengedéséért folyamodnia a helyi önkormányzathoz, amely testületi ülésen dönt a kérés méltányolásáról.

A közigazgatási hivatal további észrevételeit viszont nem fogadta el a BÖPT. Így a jövőben is többször büntetheti a Centrum azt az autóst, aki ugyanabban a parkolóban folyamatosan hosszabb ideig áll fizetés nélkül. A másik két Budapesten működő parkolási cégnél egy autós egy nap csak egy büntetést kaphat.

Szintén elutasította a társulás azt az észrevételt, hogy a parkolási cégre is vonatkozik a panasztörvény. Úgy vélekedtek, akinek panasza van, az forduljon egy polgárjogi alapon működő úgynevezett békéltető testülethez.

Nem fogadta el a társulás tanácsa azt sem, hogy a Centrum Kft korábban jogszerűtlenül ruházta át egy követeléskezelő cég számára a pótdíjtartozások behajtásának jogát. A VI. kerületi önkormányzat pereli a parkolási céget, amelytől szerinte nemcsak jogszerűtlenül, hanem túl olcsón kapta meg a jogot a követeléskezelő, ezért több száz millió forintos kár érte az önkormányzatot.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a közigazgatási hivatal bírósághoz fordul az elutasított észrevételek kapcsán.

Forrás: Inforádió