A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdán megtagadta az összes 2008-as utcai futóverseny közterület-használati kérelmét. Míg egyeseknek sok örömöt, addig másoknak bosszúságot okoznak a futóversenyek Budapest utcáin. A híd- és útlezárások miatt többször még hétvégén sem lehet normálisan közlekedni a fővárosban, viszont több ezer ember életének részei a sportesemények, és jó példát mutatnak a gyerekeknek. 

Horváth Gyula az indítványt beadó szocialista alelnök és Ughy Attila (Fidesz) bizottsági elnök is úgy vélte, hogy ezek az utcai rendezvények aránytalanul zavarják a fővárosiak közlekedését. Szerintük ilyen sportrendezvényeket olyan helyen kellene megrendezni, “ahol nem okoznak ennyi galibát”.

Ezzel szemben az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, John Emese “elképesztőnek és ostobának” nevezte a bizottság döntését, és annak felfüggesztését kéri Demszky Gábor főpolgármestertől.

John Emese elmondta: a maratoni és a félmaratoni futóversenyeken rendszeresen mintegy háromezer külföldi versenyző vesz részt, ez körülbelül nyolcezer, kifejezetten emiatt Budapestre látogató turistát és 21 ezer vendégéjszakát jelent. Ezek a turisták hozzávetőlegesen 600 millió forintot költenek el évente Budapesten.

Forrá: MTI