Olcsó kötelező? Nem minden áron 2 Idén is egyértelmű, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében az autósok leginkább az ár alapján döntenek, de nem minden esetben. Az internetes alkuszok adatai alapján a MÁV Általános Biztosító Egyesület és az új biztosító, a Genertel verseng az elsőségért az új szerződések megkötésekor 2007-ben.

A Netrisk.hu-nál eddig 650 ezer díjszámítást végeztek az autósok, közülük 60 ezren kötöttek szerződést. A Genertelt 23 százalékuk, a MÁV egyesületet 20 százalékuk, míg az Aegont 14 százalékuk választotta. A biztositas.hu-nál viszont a MÁV vezet 23 százalékkal, a Genertel 21, míg az Aegon 14 százalékon áll.

Az a meglepő a Netrisk.hu statisztikájában, hogy az ügyfelek egy része nem a legolcsóbb biztosítót választja. Például a szerződéskötéssel végződő díjszámítások 30 százalékánál a Genertel a legolcsóbb, mégis csak a kalkulálók 23 százaléka köti meg vele a szerződést. Vélhetően azért, mert az emberek tudják, hogy a Genertelnél, bár nagy kedvezmény jár arra, ha valaki három évig hibátlanul vezetett, de ha jövőre balesetet okoz, akkor akár a duplája is lehet a díj az eredetinek.

Rácz István, a Biztositas.hu ügyvezetője is azzal magyarázza a Genertel második helyét saját listájukon, hogy nyomatékosan felhívják az ügyfelek figyelmét arra, az évközi károkozás a díj jelentős emelkedésével jár.

Az autósok egy része szintén azért nem választja a biztosítóegyesületeket, mivel tart attól, hogy veszteség esetén pótbefizetésre kötelezhetők. Ezt utolsóként már a MÁV is törölte szabályzatából.

Forrás: MTI