800 milliót nyertek az autósok 2 Lezárult a regisztrációs adó részleges visszatérítése, amit az Európai Unió rendelete nyomán végzett el a magyar állam. A Vám és Pénzügyőrséghez összesen 30 847 db kérelem érkezett be, és a jelenlegi állapot szerint négy kivételével valamennyi ügyben megszületett az első fokú döntés.

A 2004. május 1. és a 2005. december 31. közötti időszakban behozott, használt autókra érvényes avultatási gyakorlat ellentétes volt az EU jogszabályával, mert a fizetendő teher nem függött az autó értékétől. Emiatt kellett az államnak az adott időszakban importált autók esetében a regisztrációs adó jogtalanul kivetett részét kamataikkal együtt visszafizetni.

Az elbírált kérelmekből 26 320 db esetében jogerősen, míg 1117 db esetében nem jogerősen a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről határoztak az illetékes vámszervek. 3392 ügyben viszont elutasító döntés született.

Több mint 25 ezer esetben már kiutalásra került az ügyfelek részére a visszatérítendő összeg, összesen 5,193 milliárd forint adókülönbözet, és hozzá kapcsolódóan 836 millió forintnyi kamat, mindösszesen 6,029 milliárd forint.

Azaz úgy tűnhet, az állam több mint 800 milliót veszített az ügyön. Csakhogy eredetileg 73 ezer kérelemmel és 8-10 milliárd forint visszafizetésével számoltak, mert az adott időszakban ennyi használt autó után fizették meg a regisztrációs adót. Ám sokan nem rendelkeztek olyan számlával, amely részletesen tartalmazta volna regisztrációs adó mértékét a vételárban, miután az adott időszakban a kereskedőknek nem kellett ilyet kiállítaniuk.