Újabb taggal bővül a Volkswagen miniautójának “kínálata”. Világhódításra  készül a Volkswagen csoport, amelyben komoly szerepet szánnak a Volkswagen új kisautójának az up!-nak. A Frankfurtban leleplezett háromajtós után Tokióban jött a nagyobb ötajtós, most pedig itt a hibrid hajtású space up! blue.

A Los Angelesben kiállított autó karosszériája kisebb módosításokkal az ötajtósét követi, a négy utas mellett továbbra is jut 220 liternyi hely a csomagoknak. Az alternatív hajtású járműben az újdonságokat az utasok feje fellett és a padló alatt kell keresni.

Elektromotor és üzemanyagcella alul

Elektromotor és üzemanyagcella alul

Elektromotor és üzemanyagcella alul


A tetőbe egy 150 wattos napelem került, ami tölti az autó 12 darab Lítium-ion akkumulátorát, ahonnan a 61 lóerős villanymotor az energiát nyeri. 100 kilométert képes megtenni a járgány mialatt semmilyen káros anyag nem kerül a levegőbe.
 
Azért, hogy nagyobb hatótávolságra legyen képes, üzemanyagcella is kapcsolódik az elektromos blokkhoz. A padlóalatti tartályokban tárolt 3,3 kilogrammnyi hidrogénből előállított árammal további 250 kilométert tehet meg az up! blue. Az i-re pontot az teszi fel, hogy az akksik konnektorból is tölthetőek.

Napelem került a tetőre

Napelem került a tetőre

Napelem került a tetőre


Állítólag az up! számára tervezett üzemanyagcellás rendszer fordulópont lehet a technológiában, hiszen nemcsak kis helyigényű, de könnyű és viszonylag olcsó is, így akár a sorozatgyártásban is feltűnhet.

Alternatív hajtása ellenére az up! dinamizmusában tökéletes városi autó, ami annak is köszönhető, hogy a tömegét sikerült alacsonyan tartani, csupán 1090 kilogramm. 13,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, a végsebessége viszont csak 120 km/h.