Januártól átlagosan 8,7 százalékkal drágultak a matricák, de a téli négynapos például kerek 40 százalékkal lett több. A síkosságmentesítés miatt...

Januártól átlagosan 8,7 százalékkal drágultak a matricák, de a téli négynapos például kerek 40 százalékkal lett több. A síkosságmentesítés miatt…

Az előző év hasonló időszakához képest az eladott matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben növekedett a hazai autópályákon – derül ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. adataiból.

2007 első tíz hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 25 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 37 százalékos bevételtöbbletet eredményezett.

Ez a 2006-os 30,4 milliárd forinttal szemben 2007-ben közel 41,7 milliárd forintos bruttó összeget jelent. A legszembetűnőbb növekedés ezúttal is a személyautókra és a motorokra érvényes D1-es és a 12 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkozó D4-es kategóriákban mutatkozott. Az előbbi esetében 19, az utóbbinál pedig 54 százalékos forgalomemelkedést regisztráltak a cég szakemberei.

Az értékesítési darabszámok és az árbevétel általánosan növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül elsődlegesen a gyorsforgalmi úthálózat bővülése áll, idén összesen 71 kilométernyi új szakaszt adtak át az autósoknak.