Teljes pályás letámadással megérkezett Magyarországra a tél. Azok után, hogy Ausztria egyes részein majd egyméteres hó hullott súlyos közlekedési problémákat okozva, már nálunk is esik. A délutáni órákra fokozatosan megvastagodott a felhőzet, amiből az ország középső és északi részén hó esett, délebbre havas eső, eső hullott. Északon-északkeleten a friss hó vastagsága akár az 5-8 cm-t is elérheti.

Mindez pedig a közlekedésben is érezteti hatását. Bár a legtöbb helyen még elolvad a hó, a hátramaradó nedvesség miatt az útburkolat csúszós, ami fokozott figyelmet kíván. A téligumi már egyértelműen szükséges. A hideg, nedves aszfalton nyári gumival hosszabb a fékút.

Egyes helyeken, így a nyolcas és a 88-as főutakon már dolgoznak a sószórók, hogy csökkentsék a síkosságot. Budapesten az erőteljes havazás miatt a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. hatvan célgéppel végzi az utak síkosságmentesítését, illetve a budai oldalon már a hóeltakarítást is.

Egyelőre nem okozott fennakadást a közlekedésben a havazás. Ám az éjszakai órákban tovább hűl a levegő, ami korcsolyapályává teheti az utakat. Az autókban nem árt ellenőriztetni a fagyálló folyadékésaz ablaktörlők állapotát.  

Éjszaka és holnap napközben is számíthatunk még csapadékra, ami sokfelé hó formájában érkezik. Érdemes autóinkat felkészíteni a télre, felkészülve egy esetleges elakadásra, műszaki hibára: legyen a tankban elég üzemanyag a fűtéshez, és folyadék az utasoknak. Ideje ellenőrizni az akkumulátorok állapotát is.

Forrás: metnet.hu