Az elmúlt tízhavi, mintegy 144-145 ezres összértékesítést, valamint az év végéig várható forgalmat alapul véve az év egészében összesen 170-175 ezer új személyautó eladásával számol a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Ezt Győző Gábor, az egyesület elnöke mondta el a Napigazdaságnak.

Ha számításaik szerint alakul az év, akkor az hét-nyolc százalékos visszaesést jelent majd a tavalyi eladásokhoz képest. Győző Gábor arra számít, hogy 2008-ban is hasonló mennyiségben fogynak az új személyautók Magyarországon, s legkorábban 2009-ben, de inkább 2010-ben javulhat az értékesítési statisztika. A csúcsot jelentő 2004-es, 208 044 darabos értékesítést azonban nem éri el egyhamar a piac.

Hazánkban a fizetőképes kereslet szab határt a nagyobb eladásnak, korábban a túlságosan kedvezményes finanszírozások felturbózták az eladásokat. Ám ezt a finanszírozók is szeretnék visszaszorítani, hiszen jelentős számban vesznek vissza olyan autókat, amelyeket a tulajdonos nem tud fizetni.

Az MGE statisztikái szerint idén jelentős visszaesést mutat a minikategóriás személyautók értékesítése, miközben egyre keresettebbek a prémium-, illetve luxuskategóriás személyautók, terepjárók. Persze a sláger továbbra is az alsó középkategória.

Forrás: Napigazdaság