Butanol néven mutatta be az Aberta egyetem kutatócsoportja azt az új üzemanyagot, amellyel a Massachusets Institute of Technology által szervezett nemzetközi géntechnológiai pályázat első díját megszerezték.

A tíztagú csapat tagjai az E.coli baktérium egy a székletben előfordulónál kevésbé veszélyes változatát próbáltak üzemanyaggá alakítani. Bár a csapat még nem állított elő butanolt, remélik, hogy egy hónapon belül ez sikerülni fog. “A génmódosított baktériumra eső napfény a szén-dioxidot a baktériumban üzemanyaggá alakítja” – fejtette ki Justin Pahra, az egyik kutató.

Az új üzemanyag a gázolajnál kevésbé szennyező, és olcsóbb az etanolnál, aminek előállításához manapság ültetvényekre, például kukoricára vagy árpára van szükség. “Nem kell tápanyagforrást használni, mint más bioüzemanyagok esetében. Több élelem jut az embereknek a világban és a harmadik világ országaiban” – mondta el Pahra.

Milliódolláros energiaköltség-megtakarítással számolnak a kutatók, akik szerint a butanolt sokkal könnyebb lesz finomítani és szűrni, mint más alternatív üzemanyagokat, mint például az etanolt. Egy gépjárműmotoron és egy terepjárón már kísérleteztek, ami biztatóan alakult.

Forrás: Stop.hu