Bukta a kötelező biztosítás? 2 A magyar piacon általában és az Európai Unió tagállamainak többségében is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) veszteséges üzletágnak számít. A hazai biztosítók lebonyolítási eredménye ugyanakkor tavaly 2000-ig visszatekintve a legkedvezőbb volt, azaz 2006-ban volt a legalacsonyabb a bruttó díjbevételhez viszonyított veszteség az elmúlt 7 év során.

Mindössze 5 ért el nyereséget a piac tavalyi 12 szereplője közül az üzletágban, akadt példa azonban a bruttó díjra vetítve 10 százalékosnál is nagyobb veszteségre is – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a kötelező biztosításokkal foglalkozó elemzéséből.

2006-ban 5,4 százalékkal nőtt a kgfb-üzletág bruttó díjbevétele, s mintegy 129,3 milliárd forint volt. Viszont ez az egy szerződésre jutó díjbevétel 0,06 százalékos csökkenést (33 377 forintról 33 355 forintra) mutatott. A biztosítók felénél az átlagos díjszint tavaly csökkent – egyes piaci szereplőknél 10 százaléknál is nagyobb mértékben – az előző évhez képest.

Miért éri meg a biztosítóknak a veszteséges üzletág? Ha az ügyfél ragaszkodik biztosítójához, a kapcsolt termékekkel – casco, lakás-, életbiztosítás – összességében annyit kereshet, hogy nyereségessé válik.