Bár a német parlament már szeptemberben elutasította azt a kezdeményezést, hogy az autópályákon egységes sebességkorlátozást vezessenek be, továbbra is téma maradt a más országokéhoz hasonló 120-130 km/órás határérték.

Ám Angela Merkel német kancellár egy interjúban kijelentette, bár a pártjában többen is szimpatizálnak az ötlettel, az ő kormányzása alatt biztos nem lesz ilyen korlát. Stavros Dimas, az Európai Bizottság környezetügyi főbiztosa vetette fel a témát még az év elején, de nem sok támogatója akadt a német lakosság körében.  A zöldeknek azonban tetszett az ötlet.

Nem közlekedésbiztonsági, hanem környezetvédelmi okokból szeretnék lelassítani az autókat. A nagyobb sebességhez, nagyobb motorteljesítmény kell, ami több üzemanyagot igényel, az pedig nagyobb károsanyag-kibocsátással jár.

Csakhogy Merkel szerint van hatékonyabb módja is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, például a jobb forgalomszervezés, amivel csökkenteni lehetne az autópályán egyre többször kialakuló dugókat. A 2005-ben hatalomra került kancellár szerint az araszoló autók legalább annyi, ha nem több szén-dioxidot pufognak ki.