Új rendszert dolgozott ki a General Motors. Az amerikai autógyártó az Egyesült Államokban olyan eszközzel látja el a jövőben az autóit, amelyek megállítják a járművet, ha erre a rendőrség utasítást ad. Ezzel szeretnék csökkenteni az USA-ban előforduló rendőrségi üldözések során vétlenül megsérült emberek számát.

Évente 300 ember veszti életét az Egyesült Államokban a 30 ezer, a rendőrök elöl menekülő autós miatt. 2009-től azonban az egyenruhások egy műholdas rendszer segítségével megállíthatják az autót. Ilyenkor a vezetőt a jármű a műszerfalán írásban illetve az operátoron keresztül hanggal is figyelmeztetik, hogy a motor leáll. A fék és a kormány viszont továbbra is működőképes marad, így mást nemigen tehet, mint megáll.

Figyelmezteti a vezetőt

Figyelmezteti a vezetőt


Az OnStar rendszer természetesen a vevők belegyezésével kerül az autókba, de a GM reményei szerint két év múlva már az első évben 1,7 millió járműben lesz. Ez azért is valószínű, mert számos esetben tinédzserek száguldoznak a szülőktől elcsent autóval, akik vélhetően ennek megakadályozására hajlandóak autóikat ellátni az eszközzel.

Az OnStar 1996 óta működik az USA-ban, ahol a globális helymeghatározó rendszer segítségével eddig a lopott autók felkutatására használták.

Már eddig is számos dolgot tudott az OnStar: