Tavaly 40 ezer gépkocsit vettek vissza a finanszírozók, mert az ügyfelek nem tudták fizetni a részleteket, idén ennél is rosszabb lehet ez a mutató. Eddig már 25 ezer ilyen jármű van, de az év végére ez a szám 50 ezerre emelkedhet.

Az ilyen esetek csökkentése érdekében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatókampányt indít, hogy megismertesse az emberekkel a hitel és lízing kockázatait, buktatóit. Tavaly a második félévben jelentősen csökkent az eladott új autók száma, a verseny pedig olyan hitel- és lízingkonstrukciókat eredményezett, amelyekkel azok is autóhoz juthatnak, akiknek jövedelmi szintje ezt nem engedné meg.

Gyakori lett a nullás vásárlás, amikor a vevő mindenféle önerő nélkül jutott új autóhoz, a PSZÁF szerint viszont legalább 20 százalékos önrésszel és teljes körű casco biztosítással ajánlott hitelre venni, vagy lízingelni gépkocsit. Casco nélkül ugyanis, ha összetörik vagy ellopják a kocsit, akkor az autó nélkül maradt vásárló éveken át fizetheti még a részleteket.

Forrás: Független Hírügynökség