Bár tavaly félmillió gyorshajtót fotóztak le, közülük 300 ezren!! simán megúszták az ügyet. Miután nem állították meg őket, könnyedén hivatkozhattak arra, hogy egy családtag vezette az autót, akire a jogszabály szerint nem kellett terhelő vallomást tenni.

Ennek azonban hamarosan vége. Gyurcsány Ferenc ugyanis rendet kíván tenni a hazai utakon. Ezt a miniszterelnök azután mondta, hogy pénteken megbeszélést folytatott az illetékes minisztériumok és a hatóságok vezetőivel közlekedésbiztonságot érintő kérdéseiről

A változásk érdekében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium módosítaná a közúti közlekedésről szóló törvényt. Ezután a közútkezelőknek, önkormányzatoknak is joguk lenne felvételt készíteni a szabályszegő autósokról. Az autópályák kamerái már nemcsak a úthasználati jogosultságot ellenőríznék, hanem a tempót is figyelnék.

Két napon belül kell majd eljuttatni a felvételt a kijelölt hatóságnak, amely a rendszám alapján megbírságolja az autó tulajdonosát. Ha igazolja hogy nem ő, hanem más vezette autóját és besúgja a tettest, akkor vele szemben megszűnik az eljárás, és a szabálysértőt veszik elő.

Az új szabályok vonatkoznának a gyorshajtásra, az elsőbbség be nem tartására, a buszsáv jogosulatlan használatára, de a szabálytalan parkolásra is. A kiszabható pénzbírság 30 és 300 ezer forint közötti lehet. Az ittas vezetőktől az első alkalommal a helyszínen elvennék a jogosítványt a tervezet szerint. Aki mozgássérült kártyával visszaél, annak akár ki is vonhatják majd az autóját a forgalomból. Várhatóan a pontrendszser is szigorodik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy a kormány komoly változásokat akar a közlekedésbiztonság terén, ennek része a szabálysértők elleni erősebb fellépés. Magyarországon ugyanis egyre romlik a baleseti statisztika, évente 1300 ember leli halálát az utakon.