10-16 éves gyermekeknek hirdetett versenyt a Volvo, amin idén hazai diákok is indulhatnak, 2-5 fős csapatokban és még egy felnőtt segítségét is igénybe vehetik. Az elmúl évben 47 országból 365 pályázat érkezett a svédországi központba.

Egy fél plakát. Nem a Süsüből.

Egy fél plakát. Nem a Süsüből.


A versenyen induló gyerekeknek ki kell választaniuk egy környezetvédelmi problémát, aminek megoldására tervet is kell kovácsolniuk. Ami újszerű a versenyben, hogy a terv nem elég, a feladatot meg is kell oldaniuk az indulóknak, és a megfelelő dokumentációról sem szabad megfeledkezniük. Ha túljutnak a hazai zsűrin, – amelynek dr. Juhász Árpád az elnöke – akkor 2008. májusában Göteborgban rendezett döntőn angolul ismertethetik saját projektjeiket, ahol nemzetközi zsűri választja majd ki a három legjobbat, akiket pénzjutalommal is díjaznak.

Juhász Árpád ? fiatalkorunk kedvelt ismeretterjesztő filmjeinek emblematikus geológusa – szerint ebben a korban a legfogékonyabbak a fiatalok a környezetvédelemre. Látják, mit rontottak el a szüleik és azok szülei és remélhetjük, hogy ők majd másként tesznek.

Jobbszélen a nagy geológus

Jobbszélen a nagy geológus


Persze az emberek nagy része mind szépnek és jónak tartja a környezetvédelmet és nagyjából a Földet fenyegető veszélyekkel is tisztában vannak, de amint valami áldozattal, lemondással járna a változtatás, már rögtön nem is olyan fontos a cél. Az autóval munkába járásról, az áruházláncok által ingyenesen osztogatott nejlonzacskókról, illetve az ész nélkül felhasznált energiáról senki nem hajlandó lemondani.

Az érdeklődök itt találhatnak bővebb információt.