Nálunk drágultak leginkább az új autók 22007 első hat hónapjában 5 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest az új személygépkocsik átlagára Magyarországon – derül ki a RoadToData felméréséből. A kutatás az új autók értékesítési mennyiségekkel súlyozott, adókat, vámokat tartalmazó kiskereskedelmi árszínvonalának változását mutatja.

19 ország vett részt a felmérésben, ahol a magyarországi drágulás listavezető lett, az áremelkedési átlag 0,6 százalék volt. Erre már korábban is számítani lehetett, hiszen a kisautók induló ára nálunk alacsonyabb, mint tőlünk nyugatra, s a szakemberek régóta jósolták a kiegyenlítődést. A mostani áremelkedés azonban nem őket igazolja egyelőre, sokkal inkább a forint-euró árfolyam változását.

Ennek ellenére igaz, hogy a hazai autópiac négyötödét adó kis (6,4 százalék) és alsó-középkategóriás (4,8 százalék) modellek drágultak leginkább.

A jelenlegi drágulással a magyar piac átlagára elérte az európai átlagot (1 százalékkal meg is haladja), ami megegyezik a nagy-britanniaival. Továbbra is Svájc a legolcsóbb, ahol a vizsgált 19 állam átlagárának csupán 85 százalékát mérték, de a görögök is csak 89 százalékkal számolhatnak. Ehhez képest brutálisan hangzik a norvég 162, illetve a dán 194 százalékos átlagár.  

Mindesetre jó tudni, hogy a felmérések listaárakkal dolgoznak, tehát nem szerepel bennük, hogy a vevők mekkora kedvezményeket képesek kiharcolni a kereskedőktől.

Forrás: Napi Gazdaság