Augusztus 13-án éjfélig lehetett beadni a regisztrációs adó visszatérítéséről szóló iratokat. A fővámhivatalok meghosszabbított nyitva tartással hétfőn 24 óráig várták a jelentkezőket, de így is sokan nem adtak be igénylést. Ennek oka az lehetett, hogy visszamenőleg viszonylag nehéz az autókereskedőtől olyan számlát kapni, amelyen részletesen fel van tüntetve a regisztrációs adó aránya, márpedig erre szükség van. Ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy befizette a járulékot, nem kaphatja vissza.

Azok jogosultak az EU rendelete nyomán az adó részleges visszatérítésére, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyeztek forgalomba Magyarországon külföldről behozott használt gépkocsit.

Eredetileg 73 ezer kérelemmel és 8-10 milliárd forint visszafizetésével számoltak, mert az adott időszakban ennyi használt autó után fizették meg a regisztrációs adót. Ehhez képest hétfő délutánig csupán 28 ezer kérelmet nyújtottak be, melyek 90 százalékát már elbírálták, és mintegy 4,5 milliárdot fizettek vissza. Csupán 710 esetben utasították eddig vissza az igénylést.

Sokan nem foglalkoztak a procedúrával, mert kis összegről lett volna szó, de általában kamatokkal együtt 220-230 ezer forintot kaptak vissza az autósok. Az állam nemcsak az itt beragadt milliárdoknak örülhet, de az újautók után kiszabott regadóból is több jött össze 2007 első felében, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: Világgazdaság, Magyar Rádió