Közbeszerzési pályázaton keresztül a Mercedestől vásárolt a rendőrség három új vízágyút. Az őszi budapesti zavargások során a rendőrség többször bevetett hasonló eszközöket. Ám Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, a vízágyúkat nemcsak a tömegrendezvények biztosításakor használják fel, hanem például a közelmúltban egy fővárosi tűznél víztartalékot hordtak velük a tűzoltóknak.

Az egyenként 105 millióba kerülő új gépcsodák percenként 1200 liter vizet képesek kibocsátani, mintegy 12 bar nyomással. Ez azt jelent, hogy a rendőrségi parkban jelenleg szolgálatban lévő Hydromil II névre keresztelt gépekkel szemben itt már nem tudnak majd a tüntetők talpon védekezni. Ennek vízsugara bárkit ledönt a lábáról.

9000 liter vizet vihet magával a teherautó, amelyet barikádbontásra is alkalmas tolólappal, illetve hab- és könnygázszóró fúvókákkal is ellátnak. A járművek vízvető csöve a vezetőfülkéből irányítható, melyet légkondicionálóval is elláttak, ám nem elsősorban a bent ülők kényelme miatt, hanem hogy le lehessen zárni a külső levegőtől, így nem juthat be a könnygáz