Gerhard Plattner, a takarékos autózás világbajnoka Európa 35 országán át vezető, 15 520 kilométeres útja végén visszaérkezett a csehországi Mladá Boleslavba.

A Roomster családi túrán Plattner azt kívánta bizonyítani, hogy Skoda Roomster 1.4 TDI-jével, normális, családi utazásnak megfelelő körülmények között is lehetséges a takarékos autózást. Az autóban a családot vízzel töltött bábuk helyettesítették – a 75 kg-s “anyuka” elöl ült, míg a gyerek-nehezékek hátul foglaltak helyet ? és a csomagtartót is jól megpakolták.

Plattner a jól megterhelt széria-Skodával megdöbbentő eredményt ért el: a 15 ezer kilométeres utat 78 km/órás átlagsebesség mellett 100 kilométerenként mindössze 4,5 literes fogyasztással teljesítette. Üzemanyagra a túrán összesen 752 eurót -190 ezer Ft – költött. Pedig még a klímát is bekapcsolta!  

Európai út

Európai út

Európai út


A takarékos sofőr szervizbe is csupán egyetlen alkalommal kényszerült Skodájával Európa-túrája során, akkor is csak a Róma környékén kőfelverődéstől megsérült szélvédő cseréjére.

Gerhard Plattner és a Skoda Roomster 1.4 TDI takarékossági túrája a következő városokon át vezetett: Mladá Boleslav, Hamburg, Amszterdam, Brüsszel, London, Párizs, Luxemburg, Genf, Andorra la Vella, Barcelona, Monte-Carlo, Vatikán, San Marino, Ancona-Igoumenitsa komppal, Theszaloníki, Skopje, Edirne, Bukarest, Brassó, Belgrád, Budapest, Zágráb, Ljubljana, Bécs, Pozsony, Ungvár, Varsó, Vilnius, Riga, Tallinn, Szentpétervár, Helsinki, Helsinki-Stockholm komppal, Oslo, Koppenhága, Rostock, Berlin, végül újra Mladá Boleslav.