Hazánkban az autópályák a legbiztonságosabbak, viszonylag kevés baleset történik a legnagyobb sebességre engedélyezett utakon. Ehhez képest jóval veszélyesebbek a főutak, az egyszámjegyű utakon évente 440-470 halálos kimenetelű baleset történik Magyarországon.

Ilyen tekintetben toronymagasan az első a Budapestről Szolnokon át Debrecen felé tartó négyesszámú főút. Ezen a szakaszon idén eddig 121 súlyos baleset történt, míg a “második helyezett” 6-os úton 61, a harmadik 7-es számú úton “csak” 55.

Nem véletlen, hogy a főutak állnak az élen a baleseti statisztikában, hiszen viszonylag hosszú utakról van szó, ahol nagyon nagy forgalom halad keresztül, így sok esetben fordul elő a gyorshajtás is.

Emiatt a rendőrség javasolta a kiemelten veszélyes útszakaszok fix traffipaxszal történő ellátását, ám anyagi okokból, erre valószínűleg még éveket kell várni. Először az autópályákon kell az ilyen jellegű készülékek elterjedésére számítani. A napokban bővítik az M1-esen a dobozok számát, majd az év végére a többi autópályán is megjelenhetnek a telepített eszközök.

Forrás: RTL Klub