Különféle módon ítélik meg az Európai Unióban a közlekedési szabálysértéseket. Északon szigorúbbak, délen engedékenyebbek a hatóságok, ez derül ki a közlekedési bírságok összehasonlításából – számol be a Népszabadság.

A skandináv országokban a balesetveszélyességért kaphatja a legszigorúbb büntetést az autós, viszont a tilosban parkolást alacsonyan, általában 10 euróval szankcionálják. Mialatt Norvégiában a menet közbeni telefonálásért 165 eurót (40 700 Ft) szabnak ki, addig Bulgáriában egy ilyen eset megúszható 15 (3700 Ft) euróból.

Hasonlóan alakul a 20 km/órás sebességtúllépés esetén a helyzet, hiszen míg az északi államban komoly, 400 eurós (98 000 Ft) büntetésre számíthatunk, addig a déli államban 20 euróval (5000 Ft) leszünk szegényebbek.

Hazánkhoz hasonlóan Csehországban, Horvátországban és Szlovákiában is tilos minimális alkohol elfogyasztása után is vezetni, ezzel szemben Nagy-Britanniában, Írországban és Luxemburgban több sör is lecsúszhat. Ezekben az államokban 0,8 ezrelékes véralkoholszintig nem büntetnek, e felett viszont éves fizetésünk is bánhatja a dolgot. A briteknél 7350 eurót ( 1,8 millió Ft) is elérheti a bírság, az íreknél és Luxemburgban 1250 euró (308 ezer Ft) a csúcs, és persze a jogosítványról is lemondhatunk.

Forrás: Népszabadság