Arra panaszkodnak a rendőrök, hogy hazánkban nem olyan hatékony a büntetőpontrendszer, mint Európa más országaiban, pedig 2004-ben már megemelték egyszer az adható pontok mértékét. Ezért újra megemelnék a szabálysértésért és bűncselekményért adható pontok számát.

Ám lehet, hogy mégsem lesz szükség a váltásra, miután idén március óta több mint duplájára – 633-ra – emelkedett azoknak a sofőröknek a száma, akik az idén gyűjtöttek össze tizennégy büntetőpontot közlekedési szabálytalanságok miatt  
 
A legkirívóbb emelkedést a vezetés közben mobiltelefonálók, illetve a biztonsági övet vagy motoron a bukósisakot nem használók tapasztalhatták. Jelenleg 556 ezer járművezetőnek van büntetőpontja Magyarországon. Eddig csak 394 sofőr veszítette el vezetői engedélyét a rendszer 2001-es bevezetése óta, közülük ötvenegyen vannak, akik idén március óta vesztették el a jogosítványukat.

Tizennégy pont után értesíti a hivatal az autóvezetőt a további pontgyűjtés következményeiről, tizennyolcnál ugyanis fél évre elveszik jogosítványát, és újra kell vizsgáznia. A pontok két év után elévülnek.

2004 óta összesen 282 ezer embert büntettek meg azért, mert nem kötötte be a biztonsági övet, vagy nem viselt a motoron bukósisakot. Míg tavaly december 31-ig 41 ezren kaptak pontot vezetés közbeni telefonálásért, addig ez a szám június végéig 48 ezer fölé emelkedett.

Március óta 28 ezerrel nőtt a gyorshajtók száma. Így a büntetőpontrendszer 2001-es bevezetése óta több mint 592 ezren kaptak pontot, mert a sebességhatárnál 25 százalékkal gyorsabban hajtottak. De voltak 242 ezren, akik ennél is gyorsabbak voltak.

Forrás: Független Hírügynökség