A Goodyear által 2007. június 26. és július 2. között Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában végzett felmérés azt vizsgálta, hogy az autósok mennyire segítőkészek bajba jutott autóstársaikkal, jelen esetben egy – színlelt – defektnél. A vizsgálat a következőképp zajlott: az első órában csupán az elakadásjelző háromszög és az autó hátuljának támasztott pótkerék utalt a problémára, a második órában viszont a “szerencsétlenül járt” sofőrök (fiatal, csinos, de nem kihívóan öltözött hölgyek) aktívan – stoppolással, integetéssel – igyekeztek segítséget kérni.

Debrecen

Debrecen


A vizsgálatot kilenc helyszínen, Budapesten, Debrecenben, Győrött, Pécsett és Szegeden, míg Csehországban és Szlovákiában Prágában és Pozsonyban, illetve két kis faluban, Zbuzanyban és Rovinkán végezték. Az eredmények a magyar autósok számára alakultak a legkedvezőbben.

Az udvariassági felmérés első órájában Budapest, Pozsony és Prága között nem voltak nagyságrendi különbségek, a megálló autók aránya mindhárom városban 1 százalék körül alakult. A felmérés második felében azonban tarolt Budapest: míg a cseh és a szlovák fővárosban az elhaladó autók mindössze 3,1, illetve 2,1 százaléka állt meg, az Egressy úton az autósok 6,3 százaléka ajánlotta fel a segítségét, azaz szláv barátaink együtt sem érték el a magyar eredményt.

Budapest

Budapest


A cseh és a szlovák eredményekhez hasonlóan teljesített Debrecen és Szeged, ahol a második órában az autósok 2,9, illetve 2,8 százaléka próbált segíteni a kerékcserében. Győrben és Pécsett német rendszámú autót használtak az udvariassági felméréshez – előbbi városban a határ közelsége miatt, míg utóbbi esetben az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó fellendülő turizmusra gondolva.

Győrben még a budapestinél is jobb eredmények születtek: az első órában az autósok 2,7 százaléka állt meg – Győrben már az elakadásjelző háromszög láttán többen ajánlották fel a segítségüket, mint Pozsonyban, az út szélén integető hölgynek. Pécsett ezzel szemben nem remekeltek: a két óra alatt elhaladó 1030 autóból mindössze 6 állt meg.
 

Pécs

Pécs


Az alig 700 lakosú csehországi Zbuzanyban és a csallóközi, szlovák többségű Rovinkában (Csölle) végzett kutatás felemás eredményt hozott: a cseh eredmények igazolták azt a sztereotípiát, hogy a falvakban az emberek jobban figyelnek egymásra – Zbuzanyban az autósok 14,4 százaléka állt meg a második órában -, a rovinkai eredmény a maga 0,7, illetve 1,2 százalékával messze elmarad még a fővárosok között utolsó helyen végzett Pozsonytól is. Szlovákiában inkább ne kapjunk defektet!

A segítséget nyújtó magyar autósoknak kis híján 95 százaléka férfi volt.