Louis Palmer július 3-án kezdte meg világ körüli útját Svájcból, így még kitörő lelkesedéssel tudta előadni mondanivalóját a Svájci Nagykövetségen. A budapesti születésű svájci tanár nem kevesebb mint 50 ezer km megtételére vállalkozott napelemes autójával, ami legalább 14 hónapot vesz majd el az életéből.

Palmer ezen akciójával a környezetbarát – főként a napenergiával működő – autózásra akarja felhívni a figyelmet, ami egy grammnyi káros anyagot sem bocsát ki, és ezzel óvja a környezetet. Az elhivatott sofőr útja során olyan embereket és politikusokat látogat meg, akik a globális felmelegedés ellen próbálnak tenni valamit.

Az utánfutó szervizben van

Az utánfutó szervizben van


A Solartaxi egy utánfutónyi napcellát húz maga után, ami a szükséges energia 40 százalékát biztosítja a járműnek, míg a maradékot a konnektorból nyeri a vezető. A jólelkű kalandor még az energiaipart sem károsítja, mivel a felhasznált energiát Svájcban a Swisscom napkollektorai visszatáplálják a hálózatba.

A Solartaxi nem versenyautó, maximum 90 km/órás sebességgel képes haladni, és nagyjából 350 kilométert tud egy nap alatt megtenni. A töltés sem működik igazán gyorsan, 5 óra alatt 1 órára elegendő energiát tud a hálózatból vételezni.

A világ körüli úthoz nagyjából 4500 kWh áram szükséges, ami egy négyfős svájci család éves energiaszükséglete. A prototípus 25-30 ezer euróban van, de Palmer szerint 6000 euróért (kb. 1,5 millió Ft) lehetne szériában gyártani.