Ma délután Budapestről folytatja útját Gerhard Plattner, a takarékos autózásairól híres sofőr. Nemrég 3,9 literes átlagfogyasztással már bejárta a kontinenst, de a mostani vállalkozás célja merőben más. Ezúttal Plattner azt szeretné bebizonyítani egy Skoda Roomster volánja mögött, hogy normális hétköznapi használat mellett is igen alacsonyan tartható az autó átlagfogyasztása. Számításai szerint az út eddig megtett szakaszain 100 kilométerenként átlagosan 4,57 liter gázolajat égetett el a Roomster és 81 km/órás átlagsebességgel autózott. Plattner 22 országon túl van, már csak 5600 km van hátra a Mlada Boleslav-i befutóig.

Egyszer beszólt az asszony. Azóta nincs feje

Egyszer beszólt az asszony. Azóta nincs feje


Bár a fogyasztás különlegesnek számít, az autó minden részletében megegyezik a szériamodellel. Sőt, a reális eredmény érdekében egy virtuális családdal is megtömték az autót, így az első ülést 75 kilogrammnyi vízzel töltött bábu foglalja el, hátra pedig kétgyermeknyi terhelés került az ülésekre. Ezen felül a csomagtartót is kitömték, ott a családi nyaralásra elegendő mennyiségű poggyász lapul és a légkondicionáló áldásos hatását sem kell nélkülöznie a vezetőnek az út során.

A bábuk, amellett, hogy jobban bírják a hosszú utakat és a vezetésbe sem szólnak bele, még egy további tesztet is elvégeznek. Az út végéig nem távolítják el a nehezékeket az ülésekből, így a 15 520 kilométeres túra után a székek strapabíróságáról is képet kaphatnak a szakemberek.