2008 januárjától eltűnhet a járművek szélvédőjére ragasztható autópálya-matrica. Mindez persze nem a díjfizetés végét jelenti, csupán a ragacsos vignetta beszüntetését. A gépjárművek ellenőrzése kamerákkal történik, amelyek a rendszámot figyelik, és a kapott adatokat vetik össze az adatbázissal, ahova az úthasználati jogosultság megvásárlása után kerül a gépjármű azonosítója.

Tehát igazából nem sok értelme van a matricának, legfeljebb annyi, hogy az autós ezzel igazolhatja az esetleges vitás kérdések felmerülésekor, hogy az adott időszakban fizetett az útért, illetve a megállításos ellenőrzéskor is kell. A jövőben is megmaradna viszont a nyugta, amelyet a vásárláskor kap az autós, amely a matricához hasonlóan minden szükséges adatot tartalmaz.

Nem teljesen újdonság ez, hiszen 2006 óta, aki mobiltelefonon vagy interneten keresztül váltott jogosultságot, az sem kap matricát, de azok sem, akik májustól elektromos terminálon keresztül, a 2300 újságárus vagy trafik egyikében vesznek “jegyet”. Sőt, a motorosok valamivel több mint fél áron juthatnak hozzá a virtuális matricához.  
 
A papíralapú vignetta megszüntetésével becslések szerint is több száz millió forint kiadást takaríthatna meg az állami tulajdonú autópályákat kezelő autópálya-társaság.

Forrás: Nápszava