Nem új benzinkutat, csak új kútoszlopot avatott fel hétfőn Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A bábolnai kúton a hagyományos üzemanyagok mellett egy vadonatúj oszlop is található, még szokatlannak tetsző E85-ös felirattal és meglehetősen baráti, 209 forintos literenkénti árral kitáblázva. Az egyelőre még Svédországból érkező alkoholt hamarosan a már itthon, kukoricából, gabonából előállított etanol válthatja fel.

Alkohol

Alkohol

Alkohol


Fogyasztás

A főként alkoholból álló üzemanyagból 25-30 százalékkal kell nagyobb fogyasztásra számítani, mintha tisztán benzinnel autózna a sofőr. Ezért cserébe az alkohol magasabb oktánszámának köszönhetően motortól függően a Saab turbókban 20-30 többlet lóerővel gazdálkodhat a környezettudatos, vagy éppen a spórolós autós.

Egyelőre csak keveseknek

Itthon egyelőre csak a Saab és a Ford kínál olyan modelleket, amelyekbe gond nélkül tankolhatunk 85 százaléknyi alkoholt és 15 százaléknyi benzint tartalmazó üzemanyag-keveréket, E85-öt. Ugyan néhány százalékban már szinte mindegyik kúton kevernek alkoholt a benzinbe, de ahhoz, hogy jórészt alkoholból álló üzemanyaggal is járhassunk, néhány átalakítás és különleges, az üzemanyag-keverék összetételét állandóan figyelő elektronika is szükséges.

Olcsóság

Olcsóság

Olcsóság


Támogatás

A kormány ugyan támogatja a bioüzemanyagok felhasználását, de a Saab által felhozott svéd példáktól még messze járunk. Ott a különféle adókedvezmények mellett a kormányzati járművek negyedének is bioüzeműnek kell lennie. Itthon az E85 jövedéki-adómentessége mellett szóba került az is, hogy a jövőben a közbeszerzéseknél szempont lesz a környezetbarát üzem.

Jövő

Bár a világ összes járművének üzemanyag-ellátását képtelenség lenne etanollal ellátni, de a növekvő igények kielégítésére itthon is egyre több bioüzemanyagot is árusító töltőállomás nyílhat. Becslések szerint Magyarországon közel félszáz, olcsó, környezetbarát üzemanyagot kínáló állomás nyílhat a jövőben.