Idén ünnepli 100. születésnapját a DKW, az Audi testvérmárkája. Az Audi négy karikája az Audi, a DKW, a Horch és a Wanderer márkákat szimbolizálja, amelyeket az Auto Union fogott össze.

Az első DKW autó

Az első DKW autó


A dán Jörgen Skafte Rasmussen által alapított gyárban eredetileg gőzhajtású automobilok építését tervezték – innen ered a név is: DKW = gőz-gépkocsi (Dampfkraftwagen) -, ám a szászországi zschopaui gyár végül kétütemű motorjairól vált híressé.

A DKW már az 1920-as évek végére a világ legnagyobb motorkerékpár-gyártójává fejlődött, 1937-ben 55 470 motorkerékpárt készítettek. Ezzel párhuzamosan a harmincas években elsőként alkotta autóit nagy sorozatban fronthajtással. A 1930-as évek végére már havi 4800 darab ilyen autó készült.

A DKW modellek egészen 1965-ig készültek Nyugat-Németországban, mielőtt az Auto Union Ingolstadtban véget vetett a kétüteműkorszaknak. Ezután egyértelműen a négyüteműek felé fordult, s ezzel egy “régi” márka is újjászületett, az Audi.

Az Auto Union és az NSU 1969-ben egyesült, majd 1985-ben az Audi NSU Auto Union AG társaságból jött létre az AUDI AG. Az Audi elődmárkája jubileumáról a legkülönfélébb rendezvényeken, DKW oldtimerek szerepeltetésével emlékezik meg.