Nem beszélt a levegőbe a magyar vámhatóság, amikor azt mondta, utánanéz az egyre jobban elszaporodó külföldi rendszámos autóknak idehaza. Sokan ugyanis az adó és járulékköltségek elkerülése miatt külföldön helyezik forgalomba járművüket.
 
Július 3-án a szlovákiai Nagymegyeren találkoztak a magyar és szlovák vámhatóság képviselői, ahol erről a problémáról is tárgyaltak.

Az elmúlt időszakban tapasztalt visszaélésekre tekintettel a szlovák főigazgató asszony támogatja a magyar vámosok munkáját, hogy kivizsgálják a Szlovákiban forgalomba helyezett gépjárművek magyarországi használatát. Ehhez adatokat, információkat bocsát a Vám- és Pénzügyőrség rendelkezésére.

A szakemberek megvizsgálják, hogy a vámtitkoknak minősülő adatok ellenőrzési célú átadásában esetleg szorosabban együttműködjenek. A megállapodás alapján a két ország vámszervei a vámkezelést követően online megküldik egymásnak a vámkezeléshez kapcsolódó adatokat, minimalizálva ezzel az országhatárokon átnyúló adócsalások lehetőségét. Abban is egyesség született, hogy a jövőben a jövedéki szakterültre is kiterjesztik az adatcserét.

Forrás: OrientPress